De ondergrond dient altijd vlak en stabiel te zijn. Eventueel aanwezige grasmatten kunnen handmatig verwijderd worden of door middel van een machine (graszodensnijder). Egaliseer daarna de ondergrond met een lat of een rei. Met ophoogzand of menggranulaat kunnen kleine oneffenheden (1 cm) worden weggewerkt. Dit betreft tuinen tot plus minus 30 m2. De waterdoorlaatbaarheid is bij deze tuinen niet optimaal maar zeker voldoende.
Bij grotere oppervlakken of wanneer er een compleet nieuwe onderbouw gemaakt wordt, kan er door middel van ophoogzand of menggranulaat een stabiele waterdoorlatende onderbouw gemaakt worden. Menggranulaat (0,4) is de beste ondergrond, omdat deze goed zal verdichten met wals en/of trilplaat.
De ondergrond moet ca. 1.5 tot 2.0 cm lager liggen dan de kantopsluiting. Wanneer het kunstgras aansluit op een andere grondsoort, dient het kunstgras ca. 2 cm hoger laten vallen. Rol het geovlies/onderdoek uit over de ondergrond en snij het op maat. Rol daarna het kunstgras uit. Let hierbij op dat de poolrichting naar het aangezicht wijst.
Wanneer er naden gemaakt moeten worden, snijdt u het op de rug schoon met een stanleymes. Dit doet u door beiden zijden schoon te snijden, flap inclusief 2 naadlijnen doorsnijden op de achterkant van de mat, met een scherp stanleymes.
Schuif de gesneden kanten naar elkaar toe. Zodanig dat dezelfde tussenruimte overblijft die het tapijt heeft. Of de juiste afstand tussen de poolrijen die het kunstgras van origine heeft.
Wij adviseren altijd om kunstgraslijm te gebruiken om een stabiele en sterke naadverbinding te maken. Rits dan de naad dicht en loop met de poolrichting mee over het kunstgas om de naden goed te verlijmen. Dit kunt u meerdere keren doen om de lijm goed aan te drukken. Dit kan ook nog na 30 minuten. Daarna kunt u de overtollige randen in de bak met een scherp mes afsnijden.
U dient altijd te lijmen als de ruggen van het kustgras droog, vet- en stofvrij zijn.
Probeer altijd de temperatuur in de gaten te houden, omdat bij afkoeling (na een hete dag) het kunstgras kan krimpen. Hierna kan het instrooizand worden aangebracht. Het advies is 10 kg per m2. Dit geeft stabiliteit, voorkomt rek en krimp en beschermd de onderbouw. Dit zand zal geheel onder in het gras verdwijnen en loop je niet naar binnen of omhoog.
Volg bij het verdelen van het zand de poolrichting. Dit kan met een stripper, bezem of met onze GrasArt elektrische borstelmachine. Veeg of borstel het instrooizand tegen de poolrichting in het kunstgras, hierdoor krijgt men het beste resultaat.
Tips
- Gras Art kunstgras is onderhoudsvriendelijk, maar niet onderhoudsvrij. Dit is afhankelijk van de intensiteit waarmee het kunstgras gebruikt wordt.Bij gebruik is kunstgras aan slijtage onderhevig, ook wel platliggen genoemd. Opborstelen met een harde bezem of borstelmachine helpt.
- Voor het maken van naden kunt u lasband met onze MGA kitkokers kunstgraslijm gebruiken. Kitkokers adviseren wij bij langere naden of wanneer het kunstgras intensief gebruikt wordt.
- Het snijden van kunstgras gaat gemakkelijk met een Stanleymes (gebruik rechte mesjes).